Petri Lehtoselle Tahko Pihkala -mitali

6.1.2017

Suomalaisen urheilun edistäjän, vaikuttajan ja pesäpallon kehittäjän Lauri ”Tahko” Pihkalan syntymästä tulee tänään torstaina kuluneeksi 129 vuotta.

Kunnioituksena Pihkalan elämäntyölle Pesäpalloliitto lanseeraa Tahko Pihkala –mitalin, joka on myönnetty 59 ansioituneelle seura- ja nuorisotoiminnan edistäjälle. Mitalit jaetaan eri tilaisuuksissa Suomi 100 –juhlavuoden aikana.

Pihkalan ajattelussa korostuu vahvasti lasten ja nuorten kokonaisvaltainen hyvinvointi. Liikunta tuo energiaa ja jaksamista arkeen, jolloin koulunkäyntiin löytyy lisää virtaa. Ajatteluunsa Pihkala haki vaikutteita Yhdysvalloista asti.

– Amerikkalaisen urheiluelämän koko voima perustuu yksistään koululaisten, nuorison urheiluun. Useimmat amerikkalaiset koulut ja yliopistot suosivat lämpimästi urheilua ja se on painanut leimansa koko Amerikan yliopistoelämään, Pihkala totesi Helsingin Sanomien haastattelussa 16.7.1913.

Useat 100 vuoden takaiset teemat ovat yhä ajankohtaisia, vaikka päämäärät ja tavoitteet pitää suhteuttaa kulloisenkin yhteiskuntajärjestyksen mukaisiksi. Liikunnallisen elämäntavan omaksuminen, koko kansan saaminen liikkeelle, verryttelyn oppiminen, vastuun kantaminen omasta hyvinvoinnista, ajattelun suuntaaminen tulevaisuuteen, nuorison kasvattaminen ja yhtenäisyyden rakentaminen ovat esimerkkejä urheilun yhteiskunnallisista tehtävistä. Urheilu on itsessäänkin tärkeää, mutta Pihkala asetti sille lisäksi laaja-alaisia yhteiskunnallisia merkityksiä ja tavoitteita.

– Urheilun avulla kansamme parhaaksi! Meidän on pyrittävä rakentamaan urheiluelämämme entistä laajemmalle pohjalle. Meidän on tehtävä urheilu kansalaiskasvatuksen osaksi, Pihkala vaati.

Lähde: http://www.pesis.fi/?x21605=27885632